Składniki diety

1. Mięso z kością i bez kości

Psu należy podawać różne gatunki mięsa. Nie oznacza to w praktyce, że pies codziennie musi zjadać inny gatunek mięsa, jednak podawanie przez dłuższy czas jedynie na przykład wołowiny lub tylko drobiu nie oznacza różnorodności.

Mięso jest źródłem pełnowartościowego białka (wszystkie niezbędne aminokwasy ), ponadto zawiera tłuszcze (głównie nasycone) oraz szereg makro i mikroelementów. Jest też źródłem węglowodanów/cukrów w diecie (glikogen).

Kości w diecie psa stanowią głównie źródło wapnia (ze względu na to, że w tkankach mięśniowych znajduje się zbyt mała ilość wapnia w stosunku do fosforu). Kości stanowią też dodatkowe źródło tłuszczu i niektórych minerałów (tkanka kostna i szpik). Nie podajemy psu kości „gołych” (zupełnie pozbawionych mięśnia przylegającego do kości) i kości długich, pustych. Mięso z kością zapewnia  pełnowartościowe białko oraz wapń i fosfor w odpowiednich proporcjach dzięki zawartości kości.

Ponadto gryzienie kości sprzyja wzmacnianiu mięśni szczęki, masuje dziąsła, wpływa na ograniczenie tworzenia się kamienia nazębnego (ścieranie kamienia ), działa uspokajająco oraz jest doskonałą zabawą dla psa.

Nie wolno podawać psu kości poddanych obróbce cieplnej (gotowane, grillowane, wędzone).

W przypadku, gdy nie możemy lub nie chcemy podawać psu kości, należy bezwarunkowo uzupełniać (suplementować) dietę psa odpowiednim źródłem wapnia (na przykład skorupkami od jajek, wapniem z alg lub innymi preparatami ).

2. Podroby

Wątroba, nerki, serca, móżdżki, żołądki drobiowe i zwierząt przeżuwających. Jest to niezwykle ważna część diety, głównie ze względu na witaminy. Zawiera pełnowartościowe białka, niezbędne kwasy tłuszczowe, minerały i witaminy. Zaleca się, aby ilość wątroby nie przekraczała 5% (ze względu na witaminę A). W przypadku podrobów również zalecamy różnorodność, dlatego doskonale sprawdzą się mixy podrobowe.

3.Warzywa i owoce sezonowe

Warzywa i owoce są również częścią BARF-a, choć nie ma konieczności podawania psu tej grupy produktów (wszystkie niezbędne składniki odżywcze określone w normach żywieniowych zawarte są w mięsie, kościach i podrobach ). Warzywa i owoce w diecie psa, z punktu widzenia dietetyki, stanowią źródło błonnika pokarmowego. W celu zapewnienia ich przyswajalności niezbędne jest ich rozdrobnienie (papka warzywna), gdyż psy nie trawią zbudowanych z celulozy ścian komórkowych roślin. Niektóre psy nie lubią warzyw i owoców – w takim przypadku można po prostu pominąć ten składnik diety.

4. Inne

oleje (pochodzące z ryb), jaja i suplementy

W diecie BARF nie stosuje się przetworzonych przemysłowo produktów, węglowodanów: kasz, makaronów, zbóż (ryżu, pszenicy, kukurydzy), ziemniaków, batatów.